A mitjans de desembre de 2017, les forces armades russes van abandonar Síria, després d’haver acabat amb el terrorisme de l’Estat Islàmic i haver restablert el control sobirà de tot el territori per part del govern legítim sirià. Un mes més tard, els EUA i l’OTAN segueixen negant-se a retirar les seves tropes de Síria al·legant diferents pretextos insostenibles i posant en risc l’estabilitat de la fràgil pau a l’Orient Mitjà.
Per què els EUA i l’OTAN no volen abandonar Síria?
La resolució final de la guerra de Síria ha deixat molt malparats als EUA i l’OTAN. La ràpida i efectiva intervenció russa ha alliberat Síria del fanatisme mercenari, ha acabat amb l’Estat Islàmic i ha evidenciat als ulls de tot el món dues veritats molt incòmodes. D’una banda, que van ser els EUA i l’OTAN els qui van promoure la guerra de Síria finançant a grups terroristes en lloc de combatre’ls. De l’altra, que, tot i la inversió desorbitada dels EUA i la resta de membres de l’OTAN en armament, els seus exèrcits són ridículs davant l’efectivitat de l’exèrcit rus.
Si això no fos prou, tant els EUA com els països de la UE que més van implicar-se en aquesta campanya bèl·lica contra el règim d’Al-Assad tenen altres problemes derivats. Un de força important, és el judici imminent dels terroristes i mercenaris detinguts durant la guerra, acusats de terrorisme, molts dels quals tenen nacionalitat de països membres de la UE, com França o Alemanya.
Els membres de l’OTAN temen que aquests processos poguessin embrutar encara més la seva imatge si s’evidenciés la seva profunda implicació en el finançament de grups terroristes. És per això que, a la desesperada, intenten justificar la creació d’un Estat fantasma, Rojava, per a fer-lo responsable d’aquests processos judicials, de manera que puguin controlar l’impacte sobre els mitjans i l’opinió pública europea.
La manipulació del poble kurd i la reacció turca
Amb aquest propòsit, els membres de l’OTAN intenten tirar endavant un pla, amb el qual pretenen crear un exèrcit en els límits fronterers de Síria, a partir de les restes dels grups mercenaris opositors a Al-Assad, als que estan rearmant una altra vegada. Per a fer més gran a aquest exèrcit desestabilitzador, l’OTAN ha decidit donar ales a les aspiracions kurdes, aconseguint el suport de les milícies a la seva causa, amb la promesa d’un Estat Kurd al nord de Síria.
Tanmateix, aquesta proposta no ha estat ben rebuda pel govern turc d’Erdogan que se sent absolutament traït pels seus aliats occidentals i ha decidit prendre mesures dràstiques, amb una incursió militar sobre les posicions de les milícies kurdes al territori sirià.
L’operació “Branca d’olivera” va iniciar-se aquest recent 20 de gener i ha estat rebutjada oficialment pel govern sirià, així com el govern rus. Fins al moment, ja ha causat la mort de 18 civils i més d’una vintena de ferits.
Els EUA amenacen a pau
Els EUA i l’OTAN són la principal amenaça a la pau del planeta i molt especialment de l’Orient Mitjà. Les seves polítiques imperialistes i la seva manca d’escrúpols a l’hora de proporcionar suport als grups terroristes posen en perill el conjunt de la humanitat.
Les tropes dels EUA han de retirar-se de Síria, on encara romanen injustificadament i respectar el dret internacional i la integritat territorial d’aquesta nació sobirana. Occident ha d’abandonar les seves aspiracions de domini de l’Orient Mitjà i cessar en els seus intents de desestabilitzar la regió.
PA