Els dies 28, 29 i 30 de setembre una delegació de Comunistes de Catalunya va assistir a la Festa anual del PCE. Fins a enguany, la militància de Comunistes de Catalunya havíem assistit a aquest esdeveniment anual a títol individual, en aquesta ocasió, tanmateix, vam ser convidats formalment.
La Delegació de Comunistes de Catalunya va estar encapçalada per Núria Lozano, Antonio López i Cefe Alonso, així com per Isma Benito en representació de la Joventut Comunista de Catalunya, i va treballar en dos àmbits fonamentals. Primer, en una trobada de Partits Comunistes del sud d’Europa, que va ser continuació d’una primera trobada que s’havia celebrat el mes de juliol a Barcelona, en el marc de la Festa de Realitat 2018. Segon, en l’àmbit dels contactes territorials, amb trobades amb sindicalistes del PCE i d’Izquierda Unida (crítics amb el sindicalisme que venen practicant les direccions dels sindicats en els darrers anys), també participant en la taula en debats com el de la bombolla lloguers i els problemes de la joventut en l’accés a un habitatge, a banda de trobades i converses amb camarades amb els quals es treballa en el mateix àmbit social.
Molt interessant va ser la trobada de partits comunistes del sud d’Europa, amb la participació del PCE (Espanya), el PCF (França), el PCP (Portugal), AKEL (Xipre) i de Comunistes de Catalunya, on es va debatre un document presentat pel PCE amb el qual hi va haver àmplies coincidències. En un moment en què la proximitat de les eleccions europees ve marcada per l’auge de la xenofòbia i la utilització de la immigració com un element desestabilitzador en les polítiques socials, la constitució d’un grup parlamentari comunista europeu i la continuïtat del Grup de l’Esquerra Europea van ser temes centrals en el debat.
Valorem especialment la cordial i productiva trobada amb el camarada Enrique de Santiago, Secretari General del PCE, així com el contacte de la nostra delegació amb camarades com Antonio Maillo d’Andalusia i Álvaro Aguilera del PCM.
El camarada Isma, de la JCC, va participar en un debat sobre el dret a l’habitatge en el que va parlar de l’experiència del Sindicat de llogaters a Barcelona.
Més de 35 debats es van succeir a la Festa, sobre temes com la llibertat d’expressió, el maig del 68, el feminisme, el joc, la solidaritat, les alternatives a la Unió Europea, els conflictes socials, l’internacionalisme i l’imperialisme, la memòria històrica, la comunicació, el pensament marxista, Palestina, la lluita obrera…
21 presentacions de llibres com “Panrico la vaga més llarga” o “Síria en perspectiva”, o un homenatge a Josep Fontana, per esmentar només algunes activitats, completaven una festa de marcat contingut polític, social i internacional, d’alt nivell ideològic.
La gastronomia també va tenir el seu espai amb els productes típics de tot l’Estat espanyol (des de la paella a la botifarra amb seques, tot passant pel pescadito frito i les favades).
Les paradetes de diverses organitzacions del PCE, juntament amb moltes organitzacions solidàries i d’activistes, conformaven part d’un espai plural i divers.
Finalment, va arribar l’hora del míting amb les intervencions d’Enrique Santiago, Xavier Garcia, Cristina Simó, i Álvaro Aguilera. Després, va venir la posterior salutació d’Ahed Tamini la jove activista palestina, acabada de sortir de les presons d’Israel. Tot això en un clima d’entusiasme i animat amb consignes republicanes i revolucionàries.
La delegació de Comunistes de Catalunya valora molt positivament la invitació del PCE que ens ha permès participar en els debats organitzats i que hem aprofitat per a contrastar opinions, explicar la situació política de Catalunya i les propostes de Comunistes de Catalunya.
C. A.