51. ALBÀNIA NO VA SER ALLIBERADA PER LES TROPES ALIADES.
El país balcànic, a més de la major part de Iugoslàvia i Grècia, va ser alliberat per tropes partisanes irregulars, armades a base de robatoris i que practicaven la guerra asimètrica.
52. EN LA REREGUARDA ALEMANYA VA HAVER-HI UN IMPORTANT MOVIMENT PARTISÀ.
Encara que es coneixen més les heroiques ofensives de l’exèrcit regular, des del minut u es va formar en la rereguarda alemanya un moviment de resistència.
53. LA RESISTÈNCIA A l’OCUPACIÓ NO VA SER UNA COSA HOMOGÈNIA.
A Ucraïna, Holanda, Dinamarca o França va haver-hi moltes persones que sentien simpaties pel règim de Hitler. Aquests van ser els anomenats col·laboracionistes que, en acabar la guerra, van sofrir una mala destinació.
54. ENVOLTAR LA LÍNIA MAGINOT VA SER UNA APOSTA MOLT ARRISCADA.
Si la superior infanteria francesa hagués reaccionat a temps, probablement s’hagués arribat a una situació com la de la II Guerra Mundial en el Marne. Alemanya va tenir sort i la seva ofensiva va seguir endavant.
55. UN CATALÀ VA SER UN DELS MAJORS ESPIES ALIATS I AGENTS DOBLES.
Joan Pujol Garcia, de conviccions liberals i antifeixistes, va fer d’agent doble per a Gran Bretanya i Alemanya. Va crear una xarxa d’espionatge fictícia i li va valer ser condecorat per totes dues nacions.
56. EL GENERAL PATTON VA COMANDAR UN EXÈRCIT INFLABLE.
Per a confondre als avions alemanys, a Gran Bretanya va haver-hi tres exèrcits de desembarcament. El major d’ells, a Cornualla i direcció Calais, comandat per Patton en realitat no existia, eren figures i tancs inflables. Fins i tot el rei Jordi VI va anar a passar revista a aquest exèrcit fictici, cosa que va ser publicada a la premsa. Tot això va fer creure als alemanys que el desembarcament seria a Calais, no a Normandia.
57. LA INTEL·LIGÈNCIA ALIADA VA SER TAN EFECTIVA QUE L’ALT COMANDAMENT ALEMANY ES VA NEGAR A LLANÇAR UNA CONTRAOFENSIVA A NORMANDIA.
El nivell d’engany va ser tal, que pensaven que el desembarcament de Normandia era només una maniobra de distracció. Cosa que també els havien fet creure.
58. DESVIAR A l’EXÈRCIT ALEMANY A STALINGRAD NO SER NOMÉS PER TENIR UN TROFEU MORAL.
Se sol dir que Hitler volia prendre Stalingrad per a tenir un trofeu, la ciutat amb el nom de Stalin. L’objectiu real era prendre els pous petrolífers del Sud de Rússia.
59. ENVAIR L’URSS SENSE PREPARACIÓ PER A l’HIVERN NO VA SER UN ERROR DE PRINCIPIANTS.
Penseu que en la guerra, cada quilo compta. Havent derrotat a la poderosa França en uns mesos Quant trigaria a esfondrar-se l’endarrerida Rússia? Portar roba pesada d’hivern era llevar lloc per a altres subministraments i endarrerir l’avanç alemany.
60. ALEMANYA PLANEJAVA ENVAIR SUÏSSA.
L’operació Tannenbaum era el pla alemany per a envair a la neutral Suïssa. A causa de la seva orografia muntanyenca i al seu exèrcit format per tot el poble, hauria estat una operació molt dura.
61. LA RENDICIÓ DE GRAN BRETANYA VA SER UNA POSSIBILITAT REAL.
Gran Bretanya, concretament una ala del partit conservador, va estar a punt de rendir-se a Alemanya. Churchill i els laboristes es negaven, a més que havia assassinat a milers de companys socialistes i sindicalistes. El traïdorenc Hitler acabaria per continuar amenaçant la pau mundial i acabaria atacant-los.
62. LA CAMPANYA DEL NORD D’ÀFRICA NO VA SER LA LLUITA PEL DESERT.
Encara que part de la campanya es va lluitar en el desert Libi, la lluita era pels ports, aeroports i ciutats del mediterrani. El Mediterrani era l’artèria de l’Imperi Britànic, des de l’Índia, pel canal de Suez passaven grandíssima part de les mercaderies i subministraments cap a Gran Bretanya.
63. LA BATALLA D’ANGLATERRA VA SER UNA FOLGADA VICTÒRIA BRITÀNICA.
Els alemanys a penes havien derrocat avions britànics quan es van endinsar a atacar Londres. Diuen que va ser per una venjança de Hitler pel bombardeig de Berlín. Però no, pensaven que tenien millor posició aèria.
64. L’OBJECTIU DE HITLER ERA COLONITZAR AMB ALEMANYS TOT L’EST D’EUROPA.
Amb el General Ost Pla pretenia exterminar als eslaus i repoblar tota Europa Oriental amb alemanys.
65. QUAN ELS ALEMANYS VAN ARRIBAR A CRIMEA VAN RESSUSCITAR ELS NOMS GÒTICS DE LA REGIÓ.
Entre el 1300 i el 1475 va existir el principat gòtic de Teodoro. A l’últim regne got de la història (va haver-hi gent de llengua goda fins al XIX), en arribar els nazis a la zona van canviar tota la toponímia gòtica.
66. VA SER LA PRIMERA GUERRA EN LA QUAL ES VAN EMPRAR MÍSSILS.
Els míssils A1 i A2 van ser emprats pels alemanys per a atacar les illes britàniques. Tenien curt abast i una capacitat destructiva escassa. Encara així van ser fonamentals per al posterior desenvolupament d’aquesta tecnologia.
67. L’ALIANÇA ANTIFEIXISTA VA COMENÇAR A TRENCAR-SE ABANS DE FINALITZAR EL CONFLICTE.
En les diferents conferències dels aliats (Moscou, Ialta, Tehren o Postdam) ja va començar a haver-hi grans desacords entre les potències imperialistes i l’URSS.
68. STALIN I CHURCHILL VAN FER CONCURSOS DE BEURE.
Stalin i Churchill van intercanviar cartes i mantenien una tibant relació personal. Es diu que una vegada a Moscou es van posar a veure qui bevia més Vodka (Stalin) o Ginebra (Churchill). El georgià va tombar al britànic.
69. MALGRAT SER ALIATS, EL JAPÓ I ALEMANYA NO PORTAVEN UNA ESTRATÈGIA CONJUNTA.
Cadascun va lluitar la guerra pel seu costat, sense coordinar-se malgrat tots dos combatien a britànics i americans per diferents fronts. Això va ser una de les claus del seu fracàs militar.
70. LA MAJOR PART DE LA LLUITA Al JAPÓ VA TENIR LLOC A LA XINA.
Malgrat el que mostra el cinema, el Japó va dur a terme major part de la seva lluita en sòl xinès, no en el pacífic contra els nord-americans.
71. TAMBÉ VA HAVER-HI UNA CONFERÈNCIA PER A DECIDIR SOBRE L’ÀSIA DE POSTGUERRA.
En la conferència del Caire (1943) Roosevelt, Churchill i Jiang Jieshi es van reunir per a decidir sobre el futur del continent asiàtic i preparar un teatre de guerra en l’índic.
72. ELS PROCESSOS DE NUREMBERG VAN SER UNA GRAN INNOVACIÓ PER Al DRET.
Es va introduir el concepte de crims contra la humanitat per primera vegada.
73. A ÀSIA VA HAVER-HI UNS PROCESSOS PARAL·LELS ALS DE NUREMBERG.
Els processos de Tòquio van jutjar als criminals japonesos com el propi primer ministre, Hideki Tojo.
74. RÚSSIA VA ACONSEGUIR PRODUIR MOLTS TANCS GRÀCIES A UNA BONA ORGANITZACIÓ INDUSTRIAL I ESTALVI DE MATÈRIES PRIMERES.
En una Rússia assotada per la guerra escassejaven els recursos, no obstant això, van aconseguir tirar endavant l’esforç militar amb organització i estalvi.
75. FINLÀNDIA, FRANÇA I ITÀLIA VAN CANVIAR DE BÀNDOL DURANT LA GUERRA.
A pesar que en el cas francès sempre va existir un govern de la França lliure, aquests tres països van acabar la guerra en el bàndol aliat.
Juan José Hinojo