Quan pensar és un problema

Autor

Del mateix autor

El tractament informatiu de la guerra ha assolit nivells inimaginables fins fa poc. Ja ens havíem enfrontat al tractament de les enquestes i als comentaris respectius, pel que fa a les eleccions a l’Assemblea de la República [1]. Si algú pensava que allà s’aprendrien lliçons, aviat es va equivocar.

Està prohibit pensar diferent, ja que tothom rebutja la guerra i tothom defensa el respecte als instruments que formen el dret internacional. Està prohibit mirar un problema des de diferents angles. Està prohibit pensar, que ningú tingui aquesta temptació i buscar informació alternativa. La UE, a través de la figura del Reglament, censura canals de televisió i plataformes digitals. On és la Constitució de la República [2]? D’altra banda, els consumidors continuen pagant el mateix sense tenir accés als canals contractats. És la democràcia i el respecte als drets, la llibertat i les garanties per part del poder dominant.

Oficials generals, amb reconeguda experiència en teatres d’operacions internacionals al servei d’estructures multinacionals, concretament en l’àmbit de l’OTAN i l’ONU, dignificant les Forces Armades, el País i donant als successius governs l’oportunitat de fer els habituals discursos de pompa i circumstància, són ignorats i deshonrats, des del primer moment, per persones “acreditades” als seus comentaris i a les columnes d’opinió. Potser això explica molt de fins on ha arribat tot plegat, parafrasejant Salgueiro Maia [3].

Al mateix temps, assistim a l’ús d’un llenguatge que frega la fanfarroneria per part dels líders polítics, en particular d’un Ministeri d’Afers Exteriors de trista tradició en aquesta matèria, i que corre en paral·lel amb notícies sobre el compromís dels mitjans militar nacionals que, per modèstia, sento comentar aquí. Donarien un millor servei si posessin tot aquest compromís i tota aquesta energia per donar resposta als problemes que afecten la Institució Militar, en lloc de contribuir a la seva contínua degradació i a la manca de motivació generalitzada.

No és la propaganda el que resol els problemes. Tal com no s’apaga el foc llençant benzina a la foguera. A la fal·làcia reiteradament repetida de l’OTAN com a organització defensiva, cal subratllar que es tracta d’una aliança politicomilitar que reuneix els Estats i les seves forces armades per organitzar-se per al combat als enemics.

Al contrari, un sistema de seguretat i cooperació, és aliena a la noció d’enemic i de qualsevol estructura de forces militars. Són lògiques diferents. Com hem afirmat repetidament, els successius governs s’han comportat com si Portugal no tingués interessos propis a defensar.

Ara bé, el que exigeix el moment actual és la discussió al voltant de la construcció de la pau, a través de la definició d’un procés basat en el respecte mutu, en la creació de confiança, en l’erradicació d’hegemonies i relacions de dominació i subordinació. No hi ha hagut imperi que, a base de força, no s’acabés enfonsant per la força dels enemics que creava. L’anomenada pau imperial no crea pau, ni estabilitat, ni seguretat.

Article publicat originalment a Avante (17/03/2022)

Notes

[1] Es refereix a les eleccions parlamentàries celebrades a Portugal el passat 30 de gener.

[2] Es refereix a la Constitució de la República de Portugal.

[3] Fernando José Salgueiro Maia va ser un militar portuguès i un dels capitans de l’exèrcit que va liderar les forces armades durant la revolució dels clavells. 

Articles relacionats

Darrers articles