Deu anys sense Hobsbawm

Autor

Del mateix autor

Aquest 1 d’octubre ha fet 10 anys de la mort de l’historiador britànic Eric Hobsbawm. Tota la seva carrera és un referent per la historiografia marxista tant britànica com d’arreu del món, la seva obra ha significat un canvi en la concepció de la història del segle XIX i també del XX, els fets del qual van marcar profundament la seva vida. És un autor polifacètic, que a més de centrar-se en la història, es va dedicar durant uns anys a la crítica de jazz.

Hobsbawm va néixer l’any 1917 a Egipte, dins d’una família jueva britànica. Ben aviat la família va a viure primer a Viena i després a Berlín, on moren els seus pares i passa a viure amb els seus tiets. De ben jove hi coneix l’horror nazi i desenvolupa un fort pensament antifeixista. Amb la seva família, de nacionalitat britànica, marxen a Londres, on s’afilia al Partit Comunista Britànic el 1936, on després de la guerra ell i altres historiadors del partit funden el Grup d’Historiadors del Partit Comunista. És en aquest grup on treballa amb grans historiadors com Dobb o Thompson.

El mateix historiador reflexiona en diferents textos sobre com a ell i a altres historiadors de la seva generació els va marcar els fets històrics que van viure, portant-lo a acostar-se a la història com a disciplina i al marxisme: A l’article El Grupo de Historiadores del Partido Comunista parla de la història com a part fonamental del moviment obrer, i de com la seva tradició ideològica i la seva continuïtat descansen en la memòria col·lectiva. Per ell, la història és el cor del marxisme. En el mateix article afirma que tant ell com molts dels seus camarades se sentien reclutats individualment per la Història: havien viscut la guerra, revolucions, el feixisme i l’antifeixisme. Les seves vides connectaven amb les lluites que, sentien, els havien de portar a la victòria final.

El paper d’aquest grup va ser crucial en la historiografia britànica a partir de la segona meitat de segle. Com explica el mateix Hobsbawm, a Gran Bretanya no hi havia una tradició historiogràfica marxista real. L’activitat del grup va durar 10 anys, de 1946 a 1956, amb la participació de tradicions molt diferents. Tota la seva activitat es va portar a terme durant la pressió de la guerra freda cap al comunisme i la marginació que comportava el marxisme en l’esfera intel·lectual. En el mateix article, Hobsbawm explica com precisament per això era imprescindible l’esforç per teixir aliances amb altres sectors. 

El llegat més clar del grup és la creació, el 1952, de la revista Past & Present, que apareix amb la voluntat de ser un punt de trobada entre historiadors marxistes i no marxistes. Una de les motivacions més clares per fundar aquesta revista va ser escapar d’aquesta marginació que patien els marxistes durant la guerra freda i que va patir el mateix Hobsbawm: no va obtenir una plaça de professor a Cambridge fins a la dècada dels 70, quan les seves aportacions eren reconegudes internacionalment. Al llarg de la seva història aquesta prestigiosa revista ha fet grans aportacions al debat historiogràfic.

Més enllà de la seva participació en aquests projectes, l’obra de Hobsbawm ha fet grans aportacions a la historiografia contemporània. La seva obra clau, la trilogia sobre el segle XIX La era de la revolución, La era del capital i La era del imperio; situa en tres volums els canvis fonamentals que es donen des de 1789 fins a 1914. Aquestes transformacions, explica, constitueixen la base del món actual en tres eixos: el sistema polític liberal representat per les democràcies burgeses; el sistema econòmic capitalista; i el domini del món per part d’unes poques grans potències occidentals. Aquesta trilogia va ser completada anys més tard amb Història del segle XX, el segle curt, en contraposició al XIX llarg, que situa entre 1914 i 1989, entre la Primera Guerra Mundial i la caiguda del mur de Berlín. Des d’una guerra que trenca amb l’ordre polític del XIX al principi de la fi del món bipolar de la guerra freda.

Josep Fontana explica la seva evolució historiogràfica. Comença als 50 amb història econòmica i social, ja apartant-se de l’estudi que tradicionalment havien fet els marxistes sobre la classe i el moviment obrer, centrant-se no en l’aparició i evolució d’organitzacions polítiques i sindicals obreres, sinó en la mateixa classe treballadora. Remarca com al llarg de les seves obres es pot veure la seva interpretació de “tot és història”, quan incorpora als ja habituals anàlisis econòmics, polítics i socials, comentaris sobre les manifestacions artístiques, la tecnologia o el paper de la família.

Tot i que a partir de mitjans de la dècada dels 50, en el context del XXè congrés del PCUS primer i les intervencions al bloc de l’est per part de la Unió Soviètica després, es va distanciar dels posicionaments del partit, no el va abandonar mai. Al llarg de tota la seva vida va defensar les postures socialistes, fins i tot en els moments més durs de la guerra freda. A més de la marginació acadèmica, la seva ideologia va tenir altres conseqüències, com ser vigilat pels serveis secrets britànics, l’MI5, l’any 1942. Aquest posicionament ideològic es pot veure clarament en part de la seva obra, com a Como cambiar el mundo, publicat en castellà el 2012, on entre altres temes situa el marxisme actual.

Hobsbawm és, doncs, un gran historiador admirat per diverses generacions. Ha contribuït al fet que el marxisme deixés d’estar marginat dins de la historiografia majoritària amb un treball col·lectiu i personal constant. A més les seves aportacions han canviat la manera com veiem els processos que han portat al món actual a ser com és.

Fonts

Curi Azar, C. (2007). Eric Hobsbawm: su visión de la historia y el tiempo. I Jornadas Nacionales de Historia Social, 30, 31 de mayo y 1 de junio de 2007, La Falda, Córdoba.

Fontana, J. (2014): Eric Hobsbawm: el historiador como intérprete del presente https://revistaayer.com/sites/default/files/articulos/93-9-ayer93_RetosBibliografia_Burdiel.pdf

Hobsbawm, E. i Carazo, J. (1996):  El Grupo de Historiadores del partido comunista https://www.jstor.org/stable/40340450?read-now=1&oauth_data=eyJlbWFpbCI6ImFubmF1c2FydEBnbWFpbC5jb20iLCJpbnN0aXR1dGlvbklkcyI6W119&seq=11#page_scan_tab_contents

Articles relacionats

Darrers articles