Alexandra Elbakyan, la reina pirata de la ciència

Autor

Del mateix autor

El coneixement científic pertany a la humanitat.

Alexandra Asanovna Elbakyan és una programadora informàtica de Kazakhstan, reconeguda internacionalment per ser la creadora de la web Sci-Hub, una plataforma digital on es pot accedir a tota mena de documents acadèmics i científics de manera gratuïta. Per la seva dedicació a la democratització del coneixement (segons les seves pròpies paraules, roba als editors per donar-ho als qui investiguen) se la coneix popularment com a la reina pirata de la ciència.

Elbakyan va estudiar Informàtica a la Universitat Nacional Tècnica de Kazakhstan. Allà, mentre treballava en la seva tesi, es va topar amb un gran problema: la monetització de l’accés al coneixement acadèmic i científic. En altres paraules, un Mur de Pagament, en anglès un paywall. Un paywall és un sistema que restringeix l’accés a determinants continguts webs, parcialment o totalment, a menys que l’usuari faci una compra o una subscripció de pagaments per poder visualitzar-ho. 

Els proveïdors que més els utilitzen són, precisament, els diaris digitals i les revistes de publicacions acadèmiques. Molta gent, en aquell moment també Elbakyan, es troba que no pot accedir al contingut que necessita pels seus estudis, simplement perquè no pot pagar-ho. Això provoca seriosos problemes ètics, el principal dels quals és la monetització del dret a la informació; és a dir, només la gent amb diners suficients pot accedir al coneixement. 

Davant d’aquestes dificultats, Elbakyan va decidir crear una plataforma virtual on tothom que volgués pogués accedir al coneixement desitjat: Sci-Hub. Segons un estudi publicat pel Centre Nacional d’Informació de Biotecnologia dels EUA el 2018, la web ofereix accés a gairebé tota la literatura acadèmica, amb més de 88 milions d’articles i llibres publicats. L’objectiu principal de la web, en paraules de la seva creadora, és reunir tot el saber i la literatura científica i educativa existent i publicar-la per tal de fer-la accessible per a absolutament tothom. 

Sci-Hub s’ha convertit en la principal amenaça per al negoci de publicació acadèmica actual. Per això, ha patit nombroses demandes a mans d’aquest sector, que acusa la programadora i la seva plataforma de violació dels drets d’autor, principalment. Elbakyan afirma que el projecte és completament legal, que és la indústria editorial la que incorre en delicte en restringir l’accés de les persones al coneixement. Per ella, constitueix una violació massiva dels drets humans. 

A conseqüència de les campanyes legals, en alguns països l’entrada a Sci-Hub està bloquejada, però al mateix temps l’ha popularitzat de manera exponencial i ha convertit a Elbakyan en una de les cares més conegudes de l’Accés Obert, un moviment que defensa que qualsevol persona ha de poder accedir a la informació sempre que vulgui. Per la seva feina, incomptables acadèmics li han agraït públicament la seva contribució a la democratització de l’accés a la ciència, ja sigui amb dedicatòries a les seves tesis i articles, o anomenant noves espècies descobertes en honor seu. Randy Schekman, Premi Nobel en Medicina el 2013, ha declarat que la considera una heroïna. L’any 2016 la revista acadèmica Nature, una de les més prestigioses i reconegudes a escala mundial, amb més de tres milions de lectors únics al mes, la va incloure a la llista anual de “Persones importants al món de la ciència”. 

Ha estat nominada dues vegades al Premi John Maddox per a la Promoció de la Ciència. Personalitats com José Luis Górriz, Cap del Servei de Nefrologia de l’Hospital Clínic de València, o Abi Tamim Vanak, investigador d’Ashoka Trust per a la investigació en ecologia i medi ambient, afirmen que mereix el Premi Nobel. Vanak creu fermament que Elbakyan ha fet més per la ciència que totes les editorials científiques del món. El 2023, la Electronic Frontier Foundation va atorgar-li el Premi a l’Accés al Coneixement Científic per la seva dedicació a garantir que la tecnologia defensi la llibertat, la justícia i la innovació per a tothom. 

Per primera vegada des que es va començar a recopilar el saber, gairebé tot està disponible gratuïtament per a qualsevol persona amb connexió a Internet. Sens dubte, Sci-Hub ha revolucionat el món. L’Accés Obert és aquí per quedar-se, i persones com Alexandra Elbakyan, que lluiten perquè no hi hagi cap obstacle per accedir al coneixement, ho fan, i ho seguiran fent, possible.

Articles relacionats

Darrers articles