El 2024-25, un curs decisiu per a l’educació

Autor

Del mateix autor

Aquest curs ha de ser decisiu per a l’educació de Catalunya. Ja no podem esperar més per tenir un sistema educatiu amb qualitat i equitat. CCOO demanem a la nova conselleria d’educació i formació professional que escolti la comunitat educativa i faciliti els suports necessaris al personal dels centres perquè pugui fer un bon acompanyament de l’alumnat i de les famílies, amb il·lusió i confiança. Han de disposar del temps i les eines necessàries per fer-ho amb qualitat. Només així aconseguirem uns bons resultats educatius i una educació i formació que doni igualtat d’oportunitats per a tothom. 

A més, aquest curs, el Parlament ha de debatre la ILP del 6% del PIB per a l’educació [1], presentada per més de 60 entitats del món educatiu i social i amb el suport de més de 57.000 signatures. Aquesta iniciativa també ha estat avalada per la majoria dels ajuntaments del país i, a més, compta amb el suport del Consell d’Educació de Catalunya i de desenes de consells escolars de centre. L’aprovació d’aquesta ILP serà clau per aconseguir més recursos per l’educació. 

Per a CCOO – Educació, els principals reptes per aquest curs són: aconseguir una educació inclusiva amb garanties, reduir la xacra de la segregació escolar, assegurar una educació i formació al llarg i ample de la vida per a tothom, oferir una oferta pública suficient per al 0-3 i l’FP presencial i en línia, promoure la defensa i l’ús social de la llengua catalana a tots els centres i espais educatius i implantar realment la coeducació per erradicar els estereotips de gènere i promoure la lluita contra les violències masclistes. A la vegada, també hem d’aconseguir que tant l’alumnat com les famílies i totes les professionals gaudeixin d’uns centres saludables i lliures de violència i que garanteixin unes condicions laborals adients i homologades per a tot el personal dels centres educatius. 

Per altra banda, aquest curs cal fer una aposta clara per consolidar el concepte de democràcia als centres educatius. Estem vivint un moment molt preocupant on l’extrema dreta ha entrat a les institucions i difon el seu discurs d’odi a través d’alguns mitjans de comunicació i per les xarxes amb total impunitat. Envia missatges simplistes contra la immigració, el col·lectiu LGTBI, la lluita contra la violència masclista i menysté l’emergència climàtica. Per guanyar aquesta batalla cultural i social, hem de potenciar que els centres educatius siguin espais participatius on es visquin els valors democràtics de la solidaritat, la fraternitat, la justícia social i la llibertat. 

Els consells escolars de centres, els claustres i les associacions de famílies i d’estudiants han de tenir un paper més preponderant si volem caminar cap a una educació en democràcia plena. També és imprescindible una gestió del personal transparent i que compleixi els principis d’igualtat, mèrit i capacitat. Per tant, caldrà derogar el decret de plantilles si realment volem uns centres públics amb qualitat democràtica. 

Esperem que la nova conselleria estigui a l’altura de la complexitat del moment que viu l’educació del nostre país. Des de CCOO restarem vigilants i pressionarem perquè es compleixin els reptes que tenen els centres, les professionals i l’alumnat. Contribuirem en tot el que estigui a les nostres mans per millorar l’educació com l’eina més important de progrés individual i col·lectiu que tenim a la nostra societat per aconseguir la igualtat d’oportunitats per a tothom. 

Notes

[1]  https://volem6percent.cat/

Articles relacionats

Darrers articles