Arran de la recent tragèdia al País Valencià, volem enviar tota la nostra força i solidaritat al poble valencià. Aquesta crisi ens ha deixat una reflexió important: gran part de les zones afectades es van edificar en terrenys inundables. Tot i que ja no podem canviar les construccions existents, és essencial mantenir actualitzats els plans d’inundació per actuar de manera ràpida i efectiva si fos necessari. Però encara podem evitar repetir els mateixos errors en projectes urbanístics futurs.
A Sant Vicenç dels Horts, fa més de vint anys que es debat la construcció en l’àrea agrícola situada entre la BV-2002 i l’A-2. Ara, amb el nou projecte del Front Fluvial Sud, el govern municipal del PSC i els Comuns vol urbanitzar 35.000 m² on ara hi ha horts. Independentment de la mida, aquest projecte representa un precedent preocupant per a un espai essencial: un rebost alimentari dins de l’àrea metropolitana i una reserva ambiental valuosa. A més, segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), aquesta zona és inundable.
La necessitat d’habitatge assequible per als joves i les famílies del poble és urgent. Això no obstant, urbanitzar la zona del Front Fluvial Sud no és ni la millor opció ni la més ràpida. Dins la trama urbana actual, es podrien construir fins a 1.000 nous habitatges integrats al municipi amb menys temps.
Amb el canvi climàtic, episodis extrems com el viscut al País Valencià —i que també va activar avisos de protecció civil al Baix Llobregat— seran cada vegada més comuns, augmentant el risc d’inundacions. És imprescindible protegir-nos i anticipar-nos a aquests fenòmens. Construir a la zona del Front Fluvial Sud no només no ens protegeix, sinó que posa en risc els futurs habitants d’aquestes àrees.