Si els drets es desconeixen, no es poden exercir. Drets que ens han costat molt d’aconseguir i que bona part de la població desconeix, com són els drets en final de vida, que s’han anat consolidant en lleis gràcies a la reivindicació i lluita de la ciutadania.
Aquestes lleis estan emparades en la “Ley General de Sanidad” de 1986, on es posen les bases legals de la universalització de l’atenció sanitària. I en la llei 21/2000 d’Autonomia del pacient, que marca que és, el o la pacient, qui dicta segons els seus valors les decisions a prendre respecte de la pròpia salut. Es poden resumir en:
- El dret a la informació. En qualsevol intervenció assistencial, els pacients tenen dret a conèixer tota la informació sobre la pròpia salut. La informació ha de ser verídica, comprensible i adequada a les teves necessitats. Això no obstant, cal respectar la voluntat d’una persona de no ser informada.
- El dret a escollir, limitar o abandonar el tractament mèdic. Sigui la retirada o no instauració de tractaments encara que aquests siguin de suport vital, a petició expressa de la persona, verbalment o a través del seu document de voluntats anticipades (DVA). La Limitació de l’esforç terapèutic, suposa acceptar la irreversibilitat d’una malaltia i la conveniència d’abandonar els tractaments que tinguin per finalitat perllongar la vida, mantenint només les teràpies necessàries per garantir al màxim el benestar de la persona malalta.
- El dret a no patir dolor i a què siguin aplicades mesures pal·liatives integrals, arribant a la sedació permanent si fos necessari. Les cures pal·liatives són els tractaments i atenció que s’ofereix a les persones, independentment de l’edat, que tenen una malaltia crònica avançada o es troben en situació de final de la vida, per tal de millorar la qualitat de vida de la persona malalta i del seu entorn cuidador, mitigar el patiment (físic i emocional) associat a la mort i oferir ajuda a la persona malalta, i al seu entorn cuidador.
- El dret a què es respectin els nostres valors també en final de vida, formalitzats en un document de voluntats anticipades. Totes les persones tenen dret a expressar llur voluntat d’una manera anticipada per tal de deixar constància de les instruccions sobre les intervencions i els tractaments mèdics que puguin rebre, que han de ser respectades, en els termes que estableixen les lleis, quan no estiguin en condicions d’expressar personalment llur voluntat.
- El dret a demanar l’eutanàsia Dret que es pot exercir a partir de la seva aprovació l’any 2021 tal com explicaven en un article publicat en aquest mateix medi, si tens un patiment greu, crònic i impossibilitant o una malaltia greu i incurable; causants d’un sofriment físic o mental intolerable.
Com deia a l’inici de l’escrit “Si els drets es desconeixen, no es poden exercir”. I si no s’exerceixen, poden arribar a desaparèixer. Per tant, us plantejo un bon propòsit per començar l’any: fer el Document de Voluntats Anticipades, el DVA.
Al llarg de la nostra vida, tenim uns valors propis que no tenen per què perdre’s quan arribem el nostre final de vida i perquè es mantinguin fins al final cal deixar-ho per escrit.
El Document de Voluntats Anticipades (DVA), també conegut com a testament vital, és una eina fonamental per poder exercir el nostre dret a morir dignament. Recull les instruccions o orientacions que volem que es tinguin en compte si no podem expressar-nos. Va adreçat a l’equip mèdic, i, si l’hem registrat al Departament de Salut, estarà inclòs en la nostra història clínica. Per fer el DVA has de ser major d’edat, tenir capacitat suficient i actuar de forma lliure, sense cap mena de coacció. Pots designar una persona com a representant davant l’equip mèdic per si hi ha dubtes al voltant dels tractaments.
A partir del mes d’abril del 2024, després d’una llarga reivindicació impulsada per DMD, el DVA es pot formalitzar davant d’un/a professional sanitari de l’àmbit de l’atenció primària, hospitalària o sociosanitari. Seran ells qui donaran testimoni de les tres condicions necessàries per formalitzar el document: soc major d’edat, faig el document lliurement i soc competent per fer-lo.
Perquè si tu no decideixes quin final desitges per a la teva vida, altres persones ho hauran de decidir per tu, i decidir per un altre és molt complex. Tenir fet el DVA és una tranquil·litat enorme per la persona que està en l’etapa de final de vida, per la seva família i pel cos mèdic. No és suficient que hagis comentat la teva voluntat amb les persones properes, hi ha d’haver un DVA.
Des dels centres de salut us poden informar dels vostres drets i ajudar-vos a fer el DVA. També ho podeu fer contactant amb l’associació pel Dret a Morir Dignament: DMD té una xarxa de persones voluntàries disposades a ajudar de manera gratuïta a totes les persones que necessitin redactar o complimentar un DVA.
Estem al mig d’un panorama mundial complex, on es justifiquen genocidis, on les persones semblen tenir menys valor que les mercaderies, on la mentida i la impunitat guanyen terreny… en aquest context, defensar els drets humans pot semblar una ingenuïtat.
Però fer-ho, ens ajuda a sobreviure, com a persones, com a grup i com a societat. Sabem que tenim risc de retrocés en els drets assolits. Per tant, cal dedicar esforços a mantenir-los i defensar els drets en final de vida és una manera de fer-ho.