A les aules, als carrers i als espais de debat polític i social, la memòria democràtica es reivindica com una eina imprescindible per combatre l’ascens de l’extrema dreta i construir una societat més justa, crítica i lliure. Per això, des de la Fundació Neus Català impulsem el Projecte Abril, un projecte educatiu antifeixista, que té per objectiu combatre l’extrema dreta i els seus discursos des de tots els contextos educatius: instituts, esplais, clubs esportius, oci, entorn familiar, xarxes socials, etc. Teixint una xarxa educativa contra l’extrema dreta, el projecte vol afavorir la participació social del jovent com la millor estratègia per a fer front als discursos d’odi i garantir els drets democràtics individuals i col·lectius.
El projecte, que es pot explorar al web projecteabril.cat, ofereix un ampli ventall de recursos educatius classificats per temàtica, etapa educativa i format, amb l’objectiu de proporcionar a les educadores eines per treballar la democràcia, la memòria històrica, el feminisme, la interculturalitat, el mètode científic o el pensament crític.
Un projecte amb nom i arrel
El nom del projecte —Abril— no és casual. Evoca el mes de la proclamació de la Segona República, però també fa referència a l’esperança, la primavera de la llibertat, i al record viu de Neus Català, supervivent del camp de concentració de Ravensbrück, militant comunista i símbol de la resistència antifeixista i feminista del segle XX.
La Fundació que porta el seu nom es va presentar públicament el 13 d’abril de 2023, coincidint amb el quart aniversari de la seva mort. L’acte, celebrat al Centre Artesà Tradicionàrius de Barcelona, va comptar amb la participació d’activistes, educadors, polítics i membres de moviments socials que van destacar el paper clau de Neus Català com a figura de referència per a les generacions presents i futures.
Des d’aleshores, la Fundació s’ha consolidat com una eina de país que treballa en tres grans eixos: la memòria democràtica i la lluita antifeixista, la formació i difusió d’idees emancipadores, i l’anàlisi social en clau de classe i sobirania. El Projecte Abril és la primera gran iniciativa pública de la Fundació, i representa un salt qualitatiu en el camp de l’educació crítica.
Pedagogia activa contra l’odi, l’oblit i la banalització
El naixement d’Abril s’inscriu en un context preocupant: el creixement de discursos d’odi, el revisionisme històric i la banalització del feixisme, especialment entre les noves generacions. És per això que el Projecte Abril aposta per una pedagogia activa, arrelada al territori i a la història del nostre país, que combini el coneixement rigorós amb l’experiència emocional i l’empatia. L’objectiu és facilitar processos d’aprenentatge significatius que permetin entendre el passat per actuar en el present i projectar un futur més democràtic.
Els materials disponibles inclouen, per exemple, propostes d’aula el paper de les dones en la resistència antifeixista, com Neus Català, unitats didàctiques sobre la memòria de la Guerra Civil i l’exili, jocs de rol sobre la participació democràtica a l’escola, o recursos per abordar el racisme, l’LGTBI-fòbia i altres formes de discriminació.
Els seus promotors defensen que l’educació ha de ser motor de canvi i eina de resistència davant l’extrema dreta, i que la memòria no pot quedar reduïda a actes commemoratius o museïtzacions innòcues. Cal que formi part viva del debat educatiu, polític, social i institucional.
Des del seu llançament, el projecte ha tingut una acollida entusiasta entre docents, entitats i institucions. El web, a més, està obert a la col·laboració: les escoles, les entitats i les educadores poden enviar les seves pròpies propostes i experiències, fomentant així una xarxa pedagògica viva, col·lectiva i dinàmica.
El futur d’ABRIL: més que un projecte, una comunitat
La Fundació Neus Català va néixer amb la voluntat de ser espai de trobada per a l’esquerra sobiranista i per a totes les persones i col·lectius que treballen per una societat més igualitària, feminista, antiracista i ecologista. En aquest sentit, el Projecte Abril no és només una plataforma educativa, sinó també una aposta política per la construcció d’un horitzó col·lectiu alternatiu al capitalisme i a les formes autoritàries que l’acompanyen.
No es tracta de crear un repositori de recursos, sinó d’impulsar una comunitat educativa en expansió, compromesa amb els valors de la justícia social i la memòria democràtica. Abril compta amb la participació activa de més de 40 docents i la col·laboració de més de 60 entitats. I com que n’han de ser moltes més, la Fundació Neus Català té previst organitzar trobades formatives, jornades pedagògiques i espais de debat, així com impulsar l’edició de nous materials adaptats a diferents realitats i contextos. Aprofitant el marc de la Festa Neus Català, aquest dissabte 26 d’abril al Museu d’Història de Catalunya, es farà la presentació formal del projecte, a partir de les 11.30 h.
En un moment en què les idees feixistes tornen a guanyar terreny a Europa i arreu del món, Abril és un crit d’esperança i un recordatori poderós: sense memòria, no hi ha democràcia; sense educació, no hi ha llibertat.
El llegat de Neus Català continua viu, no només en els llibres d’història o en els homenatges, sinó en cada aula que decideix educar per a la llibertat. I és precisament en aquests espais quotidians on es juga el futur col·lectiu.