Gràcies al seu pes polític i geoestratègic, Grècia podria sobreviure fora de la UE, però la UE seria incapaç de sobreviure com a projecte sense Grècia, segons el ministre grec de Reconstrucció Productiva, Medi Ambient i Energia, Panagiotis Lafazanis, en un article publicat a la revista Crash i reproduït a la pàgina web del Ministeri.
“Grècia seria capaç de superar-ho i lentament tornar a posar-se sobre els seus peus després d’una ruptura amb la Unió Europea que fos imposada pels seus cercles dominants”, escriu Lafazanis. En canvi, “la Unió Europea, possiblement, per paradoxal que soni, quedaria ferida de mort en un cas així”.
Segons el ministre grec, “és difícil concebre una Unió Europea (…) sense Grècia”. “El buit geopolític seria tràgic”, afirma. El ministre considera que “està fora de lloc pensar que les repercussions econòmiques d’una moratòria, o fins i tot d’un ‘Grexit’ (sortida de Grècia de l’euro), serien políticament i econòmicament insignificants per al futur de la Unió Europea”. “Si Berlín, Brussel·les i l’FMI creuen que arrossegaran al país i el Govern a la submissió, o que ens empenyeran al col·lapse, estan cometent un doble error: no passarà ni una cosa ni l’altra”, diu.
Afegeix que “si els nostres ‘socis’ i l’FMI creuen que ens faran xantatge utilitzant el rebuig a finançar-nos com a arma, i que aterrorizarán al poble grec utilitzant l’home del sac de la fallida i el retorn a la divisa nacional, s’enganyen”. Grècia, afirma Lafazanis, “té molts altres camins alternatius i pot tenir la capacitat de finançar-se sense la UE i l’FMI, i sense la liquiditat del BCE”. El ministre grec de Reconstrucció advoca per un nou marc de relacions exteriors i econòmiques que permeti al país recuperar la seva sobirania.
Esmenta, com a exemple, la construcció d’un nou gasoducte per transportar gas rus a Europa “que tindrà beneficis fiscals i energètics extremadament importants per al país, alhora que obriria un nou capítol en el desenvolupament de les relacions greco-russes que podria modificar la configuració de la regió i Europa”. Lafazanis creu que “Grècia ha de jugar un paper pioner en aquest camí” i “contribució a una subversió progressista a Europa” que posi fi a la “Europa germànica monetarista i neoliberal”.
En opinió del ministre, Grècia podria contribuir a resoldre els problemes en l’Egeu perquè aquest es converteixi en “un mar de pau, un pont d’amistat i cooperació per al benefici dels països i els pobles que hi viuen”.
Font: Sputnik
Fotografia: Youpress